Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sie 2, 2020 in Nieco inaczej |

Potrawa w galarecie

Zimne nóżki, to inaczej galareta z nóżek wieprzowych. Jest to danie, które na polskich stołach pojawia się bardzo często przy różnych okazjach. Zimne nóżki najczęściej obecne są na święta, ale też innych imprezach okolicznościowych, spotkaniach rodzinnych czy nawet weselach. Zimne nóżki robi się w bardzo łatwy sposób, ale wymagają one niestety odrobiny czasu, ponieważ muszą się gotować dość wolno i długo, dzięki czemu uzyskamy najlepszy smak galaretki.

Potrawa w galarecie

Do przygotowania zimnych nóżek potrzebne będą: 2 nóżki wieprzowe przednie, 1 mała golonka, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz oraz sól. Przygotowanie dania należy zacząć od dokładnego wyczyszczenia nóżek i golonek, umycia ich oraz zalania wodą tak, aby całe mięso było w pełni zakryte. Całość należy zagotować. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny, zmniejszamy również grzanie, aby nóżki gotowały się dość wolno. Następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Włoszczyznę należy obrać, dokładnie umyć i dodać do całego wywaru razem z cebulą, a dodatkowo osolić do smaku. Gotować należy tak długo, aż mięso będzie w pełni miękkie, a najlepiej aż zacznie odchodzić od kości. Miękkie nóżki i golonkę należy wyjąć z wywaru i przestudzić, a następnie obrać mięso z kości. Obrane mięso należy pokroić, razem ze skórą na paseczki bądź kostkę (według uznania), a marchewkę pokroić w kostkę. Całość należy przełożyć do jednej większej salaterki. Cały wywar należy przecedzić i zalać nim mięso, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Prawie gotowe danie zostawiamy aby nóżki wystygły, a następnie możemy je schować do lodówki. Już zastygnięte, zimne nóżki najlepiej podawać z dodatkiem soku z cytryny lub octu, ale można je również pokroić lub wcześniej rozłożyć w mniejszych miseczkach na gotowe porcje, które w takiej właśnie formie podamy gościom. Zimne nóżki z pewnością przypadną do gustu wszystkim, a w szczególności prawdziwym smakoszom dań z galarety.