Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Kwi 4, 2020 in Rozrywka |

Wino z rabarbaru

Wino z rabarbaru

Bez wątpienia, nikomu nie trzeba opisywać smaku rabarbaru. Od najmłodszych lat wszyscy zajadaliśmy się nie tylko sokami z rabarbaru, ale również kompotami przygotowywanymi przez nasze babcie lub mamy. Okazuje się, że rabarbar jest również idealną bazą do tworzenia różnego rodzaju alkoholu – chociażby win rabarbarowych. Wino rabarbarowe jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku, dlatego jego popularność ciągle rośnie, a samo jego przygotowanie nie powinno generować niepotrzebnych problemów.

Rabarbarowe wino

Na początek wartym podkreślenia jest fakt, że wina rabarbarowe mogą przyjmować najróżniejsze formy. Wyróżniamy wina słodkie, półsłodkie czy wytrawne – z rabarbaru jesteśmy w stanie przyrządzić wszystkie te wina, a więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Jednemu odpowiada wino słodkie, innemu wytrawne – rabarbar radzi sobie z obiema sytuacjami. Jeśli chcemy własnoręcznie wykonać wino z rabarbaru musimy uzbroić się w cierpliwość. Proces wytwarzania takiego wina nie jest bardzo długo, ale nie należy również do najkrótszych – tym bardziej, jeśli preferujemy inny typ win. To, czy wino będzie wytrawne czy słodkie w dużej mierze zależy od długości jego fermentacji. Ponadto, warto nadmienić, że rabarbar musi zostać przez dłuższy czas gotowany w wodzie, aby wydobyć z niego często nieprzyjemną nutkę trawy. Z rabarbaru bardzo ciężko uzyskuje się sok, dlatego ludzie poszukują najróżniejszych półśrodków mających na celu ułatwienie tego procesu. Po dłuższym okresie poszukiwań ustalono, że najbardziej efektywnym jak i najszybszym sposobem na przyspieszenie procesu wydobywania soku z rabarbaru jest jego wcześniejsze zmrożenie. Po odpowiednim przygotowaniu rabarbaru możemy zabrać się za przyrządzanie wina wedle sprawdzonego przepisu. Wybierając przepis warto zasięgnąć książek i konfrontować różne opinie – przepisy podawane w Internecie są często nietrafione i dalekie od ideału, co może przyczynić się do zepsucia smaku wina – to z kolei, będzie skutkowało naszym błędnym założeniem, że wino rabarbarowe wcale nie jest takie smaczne.