Nalewka z dyni
Jeżeli lubisz różnego rodzaju nalewki i masz do dyspozycji swój własny ogródek lub też korzystasz z zakupionych na targu owoców lub warzyw, to koniecznie musisz spróbować doskonałej nalewki z dyni! Przepis na przygotowanie takiej nalewki nie jest skomplikowany, ale musisz jedynie wiedzieć jakie będą proporcje poszczególnych składników, z których składa się taka dyniowa nalewka – od to tego zależy, czy nalewka będzie smaczna czy też nie będzie nadawała się do picia. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jak zrobić wyśmienitą nalewkę dyniową, którą zachwycisz swoich gości oraz domowników!
Nalewka z dyni– najważniejsze są właściwe proporcje – o tym pamiętaj!
Zdarza się, że dyniowa nalewka jest mdła, wówczas koniecznie należy uzupełnić ją o imbir i goździki, ale pamiętaj o tym, że idealny smak uzyskuje się dopiero po około sześciu, siedmiu lub ośmiu miesiącach leżakowania! Najlepszy przepis na nalewkę dyniową opiera się na właściwych proporcjach wódki, cukru oraz oczywiście dyni. Klasyczna i tradycyjna w smaku domowa nalewka dyniowa wymaga dwóch etapów przygotowania. Jest to nieco pracochłonne, ale jeżeli się postarasz , to wówczas uzyskasz naprawdę wyjątkowy i wspaniały smak, którym zachwycisz wszystkich, którzy będą mieli przyjemność spróbować tego napitku!
Robimy nalewkę z dyni
Najpierw musisz pokroić dynie w kostkę a imbir w plasterki i wsypać do dużego słoika razem z goździkami, imbirem, a następnie zalać wódką. Teraz pora uzbroić się w cierpliwość, ponieważ słoik trzeba zakręcić, odstawić w ciepłe i zacienione miejsce, aż na miesiąc czasu! Po tym czasie musisz przygotować syrop cukrowy, czyli po prostu rozpuścić cukier w wodzie i ostudzić go. Powstałym syropem zalej słój i po tygodniu wróć do nalewki dyniowej po to, aby codziennie mieszać zawartość. Po około tygodniu czasu przygotuj naczynie do przecedzania oraz gazę i ostrożnie oraz delikatnie przelej nalewkę z dyni a w końcowym etapie przelej ją do butelek z korkiem. Taka nalewka wspaniale smakuje – podawaj ją do różnego rodzaju deserów oraz delikatnych mięs.
Najnowsze komentarze